Het orkest

Jeugdsymfonieorkest OpStreek is een laagdrempelig orkest voor de jeugd in de leeftijd vanaf ongeveer 8 jaar voor de gemeenten Zeist, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en omgeving.

Het orkest bestaat nu ruim 20 jaar en telt ongeveer 20 leden die wekelijks samen muziek maken en jaarlijks een aantal concerten geven. OpStreek biedt de mogelijkheid om te leren samenspelen in een orkest, ervaring op te doen in het spelen voor publiek en vooral om plezier te hebben in het muziek maken. We spelen klassieke muziek, maar ook filmmuziek en popmuziek.

Er zijn twee orkesten: OpStap voor de jongere kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. OpStreek is voor de leden vanaf ongeveer 10-12 jaar met iets meer ervaring op een instrument. In welk orkest het voor jou het leukste is, wordt samen met de dirigent besproken. Hierbij wordt gekeken naar leeftijd en muzikale ervaring, instrument en aansluiting bij de groep.

We repeteren wekelijks op vrijdag in het Aurora gebouw in Driebergen. De repetitietijden zijn:
– OpStap: 16.15 – 17.00 uur
– OpStreek: 16.45 – 18.30 uur (pauze van 17.30 – 17.45 uur)

We treden een paar keer per jaar op. Twee keer per jaar hebben we een groot concert.

Klik hier voor een overzicht met repetitie data en optredens.

Dirigent OpStreek

De dirigent van OpStreek is Orrin van Leeuwen.
Hij vertelt over zichzelf: Toen ik vijf jaar oud was zag ik Hein van de Geyn op het North Sea Jazz festival contrabas spelen. Ik besloot dat dit ook mijn instrument zou worden, en dat is het nog steeds. Als kind begon ik in het Hofstads Jeugdorkest in Den Haag. Later deed ik mee met de Zomercursus Woudschoten, waar ik leerde hoe belangrijk en mooi het is om samen muziek te maken. Dit bracht mij naar andere orkesten en uiteindelijk besloot ik klassiek contrabas te studeren aan het conservatorium in Utrecht. Ik leerde daar het ambacht áchter de kunst en groeide door, mede naar het Ricciotti ensemble. Dit non-reguliere ensemble liet me zien hoe ver muziek kan rijken. Het snijdt door barrières als grenzen en talen en bereikt iedereen. Dit alles neem ik mee als dirigent om de volgende generaties te inspireren!

Dirigent OpStap

De dirigente van OpStap is Janne de Blaauwen.
Zij vertelt over zichzelf: Met groot plezier ben ik de dirigent voor het OpStap orkest. Al sinds mijn zesde weet ik dat muziek een groot deel van mijn leven is. Dat is nu vormgegeven door mijn viool en het lesgeven als viooldocent en muziekleerkracht op de basisschool. Vol passie en enthousiasme maak ik in allerlei vormen muziek met kinderen. Van leerorkest tot privéles tot muziek in de klas en ook als dirigent.
Naast dit werk ben ik ook groepsleerkracht op de basisschool. Dit maakt dat ik een fijne basis heb om muziek door te mogen geven aan kinderen. Daar geniet ik vol overgave van, want muziek is als het leven en het leven is als muziek.

Repetitieadres

Wij repeteren elke vrijdag in de late middag bij Aurora in Driebergen, Het adres is De Woerd 3a, 3972 KD Driebergen-Rijsenburg.

Orkestouders

Naast de dirigent, zijn er altijd één of meer ouders aanwezig bij de repetities. Zij zorgen samen met de kinderen ervoor dat alles goed loopt voor, tijdens en na de repetities. De ouders met een muzikale achtergrond helpen tevens bij het stemmen van de instrumenten van de jongere leden. Heb je vragen voor of tijdens de repetitie kan je één van deze ouders altijd aanspreken.

Bestuur

Voorzitter: Amarentia van Lammeren – van der Kooij

Secretaris: Marit Boersma

Bestuurslid en orkestouder: Laura Prause

Penningmeester: Sebastiaan Garvelink

PR en website: Robert Groenendijk